Участвайте и вие!

Видео риболов

Монтажи, поводи и др.

Купува/Продава

Чернобил: Сомове-гиганти и всякакви други мутантиЧернобил: Сомове-гиганти и всякакви други мутанти
Facebook  Сподели


Минаха повече от 30 г. от ядрената катастрофа в Чернобил, където все още е забранено да се живее в 30-километровата зона на радиация. Животните обаче не знаят нищо за аварията, те благоденстват без наличието на хора около себе си и продължават да се размножават. Как го правят?

Най-замърсена е 10-километровата зона около атомната електроцентрала. Според някои съобщения, радиационният фон около атомната електроцентрала не е много висок - 15-17 микрорентгена. Той се счита за нормален, когато е 4-15 микрорентгена на час, което означава, че сега малко надвишава допустимите интервали.

Освен това радиационният фон в 10-километровата зона е благоприятен, с изключение на места със силно замърсяване на почвата и водата с радионуклиди. Тези места са маркирани на картата. По време на инцидента имало дъждове или вятър, а последствията са останали и до днес там.
животните? Те са добре! Сега в част от заразената зона в Украйна и Беларус има резерват, достъпът до който е забранен. На места има охранителни постове, но те не са достатъчно, следователно в зоната има достатъчно туристи и незаконни рибари.
Животните се чувстват чудесно, има безпрецедентен скок в броя им. Язовци, елени, лосове, рисове, лисици, зайци, птици ... постоянно се множат. През 90-те години от резервата "Аскания-Нова" са докарани 28 коне на Пржевалски. Първоначално живеещи в Монголия, те били напълно оставени в дивата природа. Световните организации за спасяване на вида правят титанични усилия да внедрят конете в природата на нови територии.

Риболовът в Припят е забранен, но малко местни хора и нелегални имигранти успяват да ловят риба. Бракониерите, хванати от инспекторите на резервата, биват солено глобявани и дори срещу тях се образува наказателно дело. Но е невъзможно да се хванат всички нарушители, територията е огромна, а персоналът е малък. Чернобилските сомове са станали легендарни. Снимки на огромните риби се въртят в интернет. Без човешко въздействие, рибите растат до безпрецедентни размери. Въпреки това замърсяването на водите е високо.

Като цяло учените отбелязват, че животните нямат аномалии в развитието си. Радиацията няма време да причини вреда в краткия период от време, през който природата ги е пуснала. Животните не живеят дълго, започват да се размножават в ранна възраст и имат напълно здрави потомци. Това е спокойното съществуване на животните на място, където не стъпват хората.